Natuursteen die gemakkelijk te bewerken is door zijn vrij hoge talkgehalte wordt in het algemeen speksteen genoemd. Dat speksteen geschikt is voor gebruik in kachels, is, naast talk, te danken aan andere mineralen en de structuur van de steen.
Op basis van de minerale samenstelling is een eenduidige en nauwkeurige indeling en naamgeving van speksteensoorten tot stand gekomen.
Speksteen bevat 35-75% talk en de hoeveelheid harde silicaten mag niet meer dan 35% bedragen (bijvoorbeeld serpentijn en amfibool). Naast talk bevat speksteen andere mineralen, zoals bijvoorbeeld carbonaten, chlorieten, amfibolen, serpentijnen, pyroxenen, olivijn, oxiden en sulfiden.
Als we eenmaal weten hoeveel andere mineralen speksteen naast talk bevat, kunnen we de speksteen een naam geven volgens de nomenclatuur van speksteensoorten.
In de groenesteengordel in het Nunnanlahti-gebied bevinden zich verschillende speksteenmassieven, die volgens onderzoek talrijke verschillende soorten speksteen bevatten. Zelfs in dezelfde afzetting kunnen verschillende soorten speksteen met verschillende structuren voorkomen. Dit vereist deskundigheid bij het identificeren en kiezen van de steen en de productie van uw kachel.
Bij NunnaUuni besteden we al zolang het bedrijf bestaat veel aandacht aan het onderzoek naar en de kennis over speksteensoorten. De NunnaUuni-kachels worden gebouwd met Mammutti-speksteen, een goed georiënteerde magnesietspeksteen.
Bron: Huhta, Anne (2019) Diversiteit van speksteen: Categorie en thermische eigenschappen. https://www.oulu.fi/resterr/jutut/A39_Huhta.pdf. Opgehaald: 22 maart 2019.